Item telah diterima, namun size yang saya beli macam tak padan dengan saya. Boleh ke saya pulangkan kembali atau pihak Rose’s Treats tolong jualkan kembali?

Untuk polisi pemulangan, pihak kami cuma terima kembali pemulangan dari pelanggan sekiranya item yang kami hantar berbeza dari apa yang pelanggan pesan atau ada kerosakan/defect pada item. Pihak kami tidak…

Continue ReadingItem telah diterima, namun size yang saya beli macam tak padan dengan saya. Boleh ke saya pulangkan kembali atau pihak Rose’s Treats tolong jualkan kembali?

Bolehkah saya menukar alamat penghantaran? Semasa invoice saya sudah bagi alamat lain, tetapi ingin tukar kepada alamat lain pula sekarang.

Boleh, tiada masalah. Kami akan menghantar email untuk tuntutan baki terakhir bersama dengan pengesahan alamat penghantaran. Jadi boleh maklumkan jika ada sebarang perubahan.

Continue ReadingBolehkah saya menukar alamat penghantaran? Semasa invoice saya sudah bagi alamat lain, tetapi ingin tukar kepada alamat lain pula sekarang.