9 Langkah Menentukan Size Kasut.

Byk pilihan kasut skrg ni…Sampai tak tau nk pilih yg mana…Hari ni KaK Rose nk share cara2 memilih kasut yg sesuai…Jika korang nk beli kasut online, waktu sesuai utk ukur kaki bila dh penghujung hari, psl waktu tu size kaki kita paling besar.
.
Kadang2 Kak Rose selalu buat flash sale utk kasut di Facebook Page Rose’s Treats (Jom like dan  set as ‘see first’ tau)…Jika waktu tu korang tak sempat nk gi kedai ukur…Mungkin boleh cuba cara2 di bawah ini sebagai panduan….Tapi jika nk tau size yg paling tepat dan ngam, pergi lh fitting kasut di kedai yg berhampiran sebelum order online.
.
Hari ni Kak Rose nak sare cara2 ukur size kasut di rumah. Apa yg korang perlukan kertas A4, pen, pita pelekat dan pembaris
.
1. Lekatkan kertas A4 pada permukaan lantai yg rata dengan pita pelekat.

2. Letakkan kaki korang pd kertas tersebut.

3. Pegang pen secara menegak dan tandakan titik di mana tumit korang berakhir dan di mana hujung kaki terpanjang berakhir dan lukiskan bentuk kaki korang di atas kertas tersebut. Kalau rasa nak pakai kasut tu dgn stoking, sarung lah stoking masa nak lukis garis kaki korang tu, tapi jgn sarung kasut pulak ya.

Credit kpd https://www.dolitashoes.com/

 

4. Tandakan panjang dan lebar kaki anda di atas kertas. Gunakan pen untuk melukis garis lurus menyentuh setiap bahagian garisan.

5. Ukur panjang kaki anda. Gunakan pembaris atau tali pengukur untuk mengukur dari atas ke bawah. Tulis nombor ini ke bawah. Nombor ini akan menentukan saiz kasut anda.

6. Ukur lebar kaki anda. Ukur antara garisan di sebelah kiri dan kanan dan tulis nombor ke bawah. Banyak kasut datang dalam lebar yang berbeza, jadi nombor ini akan menentukan versi mana yang hendak dibeli.

7. Kurangkan 3/16 inci (atau 1/2 cm) dari setiap nombor. Ini untuk menampung ruang kecil antara garis yang dibuat oleh pensel dan kaki sebenar anda.

Credit kpd https://www.dolitashoes.com/

 

8. Gunakan ukuran panjang dan lebar anda untuk mencari saiz kasut anda pada carta saiz. Lelaki dan wanita menggunakan saiz yang berbeza, begitu juga antara negara.. EU, UK, US dan JPN menggunakan kaedah pengukuran yang berbeza.

9. Sesetengah model kasut dikeluarkan dalam kelebaran yang berbeza… antara AA, A, B, C, D, E, EE, dan EEEE. B adalah lebar kasut biasa untuk wanita, D adalah untuk lelaki. A dan ke bawah adalah sempit, E dan ke atas adalah luas dan ekstra luas. Ada juga yang menggunakan skala N (narrow/sempit), M (medium/sedang) dan W (wide/lebar). C adalah setara dengan N, D dengan M dan E dengan W.

International Shoes Size

Kesimpulannya
Walaupun tidak ada satu carta saiz kasut standard yang digunakan di seluruh dunia, pembeli masih boleh mencari kasut dalam saiz yang tepat yang sesuai dengan baik. Pembeli yang terbaik boleh melakukan pengukuran tepat pada kaki mereka dan membandingkan ukuran ini dengan carta saiz yang digunakan oleh pengeluar kasut tertentu. Dengan mengesan kaki dengan teliti dan merakam pengukuran ini, carta saiz yang sesuai boleh dirujuk, dan kasut saiz yang betul boleh diperolehi.

Artikel ini diolah dari maklumat yang diperoleh dari wikihow.com, dolitashoes.com dan ebay.com

.

Jika korang nak mencari kasut- kasut ready stock, boleh lawati kedai online kami di website ini https://roses-treats.com/kedai-2/

ATAU

Jika ingin membuat pre-order, sila like Facebook Page Rose’s Treats dengan click link https://www.facebook.com/rosestreatss/ . Jangan lupa LIKE Fb Page kami dan set as ‘see first’ supaya korang tak ketinggalan flash sale atau apa2 sahaja sale yang terkini dari UK. Ingat, kalau mencari barang murah dari UK, ingatlah Rose’s Treats.

LIKE Facebook Page Rose’s Treats. Set as ‘see first’

Leave a Reply